Podczas przygotowywania drinków, syrop z liści laurowych jest doskonałym dodatkiem do Twojego napoju. Jest on podobny do klasycznego smaku kolonii z rumem laurowym, który często łączy się z ciemnym rumem i wodą sodową. Stanowi miły dodatek do Dark ‘n’ Stormy. Aby zrobić swój własny, po prostu zblenduj razem wodę i liście laurowe do uzyskania gładkiej konsystencji. Przelej mieszankę do rondla i podgrzewaj na średnio-wysokim lub niskim ogniu, aż zacznie wrzeć. Pozostaw do naciągnięcia na około 15 minut i podawaj. Syrop zachowuje się przez około dwa tygodnie w lodówce, choć aromat liści laurowych zmniejszy się z czasem.
Pierwszy, musisz zrobić syrop cukrowy. Najpierw połącz cukier z wodą i doprowadź do wrzenia. Zredukuj mieszaninę do objętości 150 ml. Dodać liście laurowe i sok z limonki i kontynuować gotowanie przez około cztery godziny lub dwa dni. Kiedy syrop jest gotowy, odcedzić i przechowywać w butelkach. Zachowa się przez około tydzień w lodówce lub może być zamrożony do sześciu miesięcy.
Smak liści laurowych waha się od ostrego do słodkiego. W jego rodzimym regionie Indii Zachodnich, ma wyraźnie drzewny smak z nutami wanilii i kardamonu. Jest to charakterystyczny składnik wielu karaibskich potraw, w tym popularnego świątecznego napoju szczaw. Kulinarne liście laurowe mają zwykle aromat sosny i cytryny. Poza zastosowaniem kulinarnym, liście laurowe mogą być używane do aromatyzowania herbaty, herbaty mrożonej i koktajli.
Syrop jest doskonałym lekiem na kaszel. Smakuje wybornie i pomaga ożywić organizm. Osoby cierpiące na kaszel często odczuwają brak energii. Można go przyjmować kilka razy dziennie i przechowywać w lodówce. Można go podawać na ciepło lub na zimno. Gdy syrop jest już gotowy, można go wypić prosto z lodówki lub przechowywać w lodówce przez kilka dni. Przy podawaniu polej syropem lody.
Ciasto z kaszy manny możesz upiec dwa dni wcześniej. Aby było jeszcze smaczniejsze, dodaj syrop z liści laurowych w ostatniej chwili, tuż przed podaniem. Syrop pomoże zatrzymać wilgoć w cieście, dzięki czemu będzie ono wilgotne, gdy je podasz. Podczas podawania ciasta możesz je skropić syropem, aby zachować jego wilgotność. Dzięki temu Twoi goście będą czuli się komfortowo i szczęśliwie. A ponieważ jest tak łatwy do przygotowania, będzie pysznym dodatkiem do twojego deseru.
Podobne tematy