Jak zrobić sok jabłkowy w słoikach

Przedstawiamy artykuł, który jest owocem wspólnych działań z dlaczegooni.pl

Dowiedz się, jak zrobić sok jabłkowy w słoikach. Jabłka występują w wielu odmianach, więc możesz się zastanawiać jak zrobić najlepszy możliwy sok. Odpowiedź na to pytanie jest dość prosta. Zasadniczo potrzebujesz jabłek o różnym poziomie kwasowości, a możesz wybrać pomiędzy jabłkiem o wysokiej kwasowości i jabłkiem o niskiej kwasowości. Możesz też połączyć oba rodzaje. Pamiętaj, aby najpierw spróbować kombinacji i eksperymentować ze smakami, aż znajdziesz ten właściwy. Jeśli jesteś początkujący w robieniu soku jabłkowego, wybierz jabłka o kontrastujących smakach. Jeśli cierpisz na refluks kwasowy, używaj jabłek o wysokiej zawartości kwasowości, a jeśli masz wysoki poziom cukru, spróbuj niskosłodzonego warzywa z jabłkiem.

Aby zrobić sok jabłkowy, musisz pozbawić jabłka rdzenia i usunąć nasiona. Pozostawienie skórek na może wpłynąć na smak i kolor soku, więc upewnij się, aby je usunąć. Dobrą zasadą przy robieniu soku z jabłek jest używanie tylko najlepszych jabłek. “Drugie” lub uszkodzone jabłka są w porządku, pod warunkiem, że obite części zostały usunięte. Upewnij się, że używasz sitka, które przechwyci sok, nie pozwalając mu stać się zbyt wodnistym.

Aby przygotować słoiki, możesz użyć soku z jednego lub dwóch jabłek. Do zebrania soku możesz użyć sitka wyłożonego ceratą. Po zebraniu soku, podgrzej słoiki w kąpieli wodnej. Kiedy słoiki są gorące, dodaj pokrywkę i wyreguluj pierścień słoika, aby zapobiec wyciekom. Gdy słoiki ostygną, upewnij się, że sok w słoikach jest szczelnie zamknięty. Jeśli masz czas, możesz zrobić sok jabłkowy w słoikach i zamrozić go do przyszłego użytku.

Gdy masz sok, możesz go użyć do zrobienia sosu jabłkowego, cydru lub innych napojów. Upewnij się, że dokładnie wyczyścisz swoje słoiki do konserwowania przed rozpoczęciem procesu. Pamiętaj, aby dokładnie umyć słoiki i pierścienie. Po umyciu należy je również odkazić. Korzystanie z kanistra ciśnieniowego będzie wymagało odkażenia słoików, ale możesz użyć kąpieli wodnej do bardziej tradycyjnej metody.

Możesz również użyć zmywarki do czyszczenia słoików. Pamiętaj, aby użyć cyklu, który sanityzuje słoiki. Cykl gotowania może sterylizować słoiki i jego zawartość bez uszkodzenia słoików. Tylko upewnij się, że używasz odpornej na ciepło pokrywki. Słoiki zachowają swoją jakość przez dwanaście do osiemnastu miesięcy. Następnie możesz zacząć pić swój domowy sok jabłkowy!

Aby zrobić własny sok jabłkowy, musisz umyć jabłka w zimnej wodzie, usunąć łodygi i obrać je. Gdy już masz jabłka, pokrój je w plasterki lub grubo posiekaj. Następnie, umieścić je w łaźni wodnej canner zachować sok jabłkowy. Możesz przechowywać sok jabłkowy przez długi czas, ale nie przesadzaj. W ten sposób już nigdy nie będziesz musiała marnować cennego soku!

Podobne tematy

Total
0
Shares
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane