Jak zrobić białko serwatkowe

Jak zrobić białko serwatkowe

Czy jesteś kulturystą lub po prostu chcesz uzyskać więcej białka w diecie, co własne białko serwatki w proszku jest łatwe. Możesz zrobić koktajl proteinowy w domu, który można przechowywać do 2 tygodni. Możesz również użyć płynu serwatkowego w zupach, koktajlach, a nawet w sosie. Białko serwatkowe jest bardzo dobre dla Twojego zdrowia. Jest bogate w niezbędne aminokwasy i może pomóc w budowaniu mięśni. Pomaga również w utracie wagi i utrzymuje zdrowy układ pokarmowy.

Do zrobienia białka serwatkowego możesz użyć każdego rodzaju produktu mlecznego. Najłatwiej jest to zrobić z twarogiem. Jednakże, jeśli nie masz twarogu, możesz również użyć twarogu, maślanki lub jogurtu. Jeśli używasz jogurtu, pamiętaj, aby przykryć go folią plastikową, aby się nie zepsuł. Zanim użyjesz twarogu, musisz pozostawić go na co najmniej osiem godzin w lodówce.

Aby zrobić białko serwatkowe w proszku, będziesz musiał zmieszać płyn serwatkowy z aromatem białkowym. Możesz dodać migdały, owies i inne suche składniki, aby uzyskać pyszny proszek. Następnie można przechowywać proszek w szczelnym pojemniku z szczelnie dopasowaną pokrywą. Alternatywnie, można zamrozić płyn serwatkowy w torbie lub butelce do zamrażania, aby użyć go w późniejszym czasie.

Możesz również kupić gotowe białko w proszku. Są one dostępne w wielu smakach. Czy chcesz waniliowy, czekoladowy lub truskawkowy smak, można znaleźć smak, który pasuje do Twoich upodobań. Są one również dostępne w wygodnych opakowaniach, które pozwalają na przechowywanie ich w kuchni.

Aby zrobić białko serwatkowe bez dehydratora, możesz przetworzyć mleko lub inny płyn w garnku lub w robocie kuchennym. Gdy płyn jest już gotowy, możesz umieścić go w lodówce na maksymalnie 12 godzin. Należy to zrobić w temperaturze około 135 stopni Fahrenheita. Po 12 godzinach można odwodnić płyn do postaci proszku.

Jeśli nie jesteś pewien, czy Twoje mleko lub inny produkt mleczny da przyzwoitą ilość serwatki, możesz zacząć od małej ilości. Kiedy już zrobisz partię serwatki, możesz ją przechowywać w lodówce do trzech-czterech dni. Jeśli masz dodatkową serwatkę, możesz użyć jej do zrobienia koktajlu proteinowego. Możesz również użyć jej w zupach i gulaszach. Możesz również zrobić świeży bulion z płynem.

Możesz również kupić odżywki białkowe, ale mogą być bardzo drogie. Jeśli szukasz oszczędności, możesz rozważyć zrobienie własnego białka serwatkowego w proszku w domu. Proces jest łatwy, a wynik jest suplementem białkowym, który będzie smakował świetnie. Można również użyć go w swojej diecie, aby pomóc budować mięśnie i utrzymać wysoki cholesterol w ryzach.

Upewnij się, że białko serwatkowe, które kupujesz, jest wolne od pektyn. Pektyna może zapobiec oddzieleniu serwatki i skrzepu.

Podobne tematy

Total
0
Shares
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane