Jeśli lubisz tłuczone ziemniaki, a nie masz czasu, aby zrobić je samemu, możesz łatwo zrobić własne masło z awokado w domu. To zdrowe masło można rozsmarować na grzance lub użyć jako dodatek do tłuczonych ziemniaków lub makaronu. Podobnie jak masło kupione w sklepie, masło z awokado musi być przechowywane w lodówce lub w słoiku. Utrzymuje się przez siedem do dziesięciu dni. Masło z awokado może być używane od razu lub przechowywane w lodówce.
Jak awokado i masło idą razem, to smarowanie jest sennym połączeniem zdrowych tłuszczów, potasu i innych składników odżywczych. Jest to wszechstronny składnik do wielu różnych potraw, od burgerów i pizzy po kanapki i guacamole. Jego maślana dobroć sprawia, że jest pysznym dodatkiem do puree z awokado i guacamole. Aby go podać, wystarczy posmarować nim tosty lub puree z awokado i cieszyć się! Następnie możesz dodać je do stir-fries, dań rybnych i nie tylko.
Przyrządzając masło z awokado, możesz użyć czterech łyżek stołowych masła o temperaturze pokojowej, niesolonego i zmiękczonego. Masło w temperaturze pokojowej jest bardziej miękkie i łatwiejsze do wymieszania z awokado. Gdy masło jest zamrożone, należy doprowadzić je do temperatury pokojowej lub rozmrozić przed użyciem. Możesz również zrobić masło z awokado bez masła, choć rezultat nie będzie tak kremowy i gładki jak po użyciu masła. Pamiętaj tylko, aby schłodzić je przez godzinę przed podaniem.
Przyrządzając masło z awokado, należy wybrać świeże awokado. Jeśli nie masz żadnego, spróbuj użyć kilku awokado. Upewnij się, że są dojrzałe, ponieważ wpłynie to na kolor twojego smarowidła. Następnie dodaj sól i pieprz. Kiedy masz już słoik pełen pysznego masła, jesteś gotowy do użycia go we wszystkich rodzajach przepisów. Możesz również użyć resztek masła z awokado w swoich własnych przepisach.
Możesz również użyć oleju kokosowego lub oliwy z oliwek jako zamienników bez nabiału. Olej kokosowy jest bardziej płynny i ma taki sam efekt topienia jak masło. Innym sposobem na zastąpienie masła masłem z awokado jest użycie wegańskiej margaryny. Wystarczy dostosować ilość soli w razie potrzeby. Możesz również użyć dojrzałych awokado lub odmian dojrzewających w domu. Jeśli nie jesteś w stanie kupić dojrzałego awokado, możesz zrobić własne masło z awokado.
Masło z awokado może być używane w licznych przepisach i jest bogate w składniki odżywcze. Dobrze komponuje się niemal ze wszystkim. Możesz doprawić je czosnkiem, kminkiem, pieprzem, oliwą z oliwek, miso i drożdżami. Zawsze pamiętaj o dodaniu soku z cytryny lub limonki, aby zachować smak. Kiedy już zrobisz masło z awokado, możesz je rozsmarować na tostach, zapiec ziemniaki, a nawet zjeść obok jajek. Ta uniwersalna przyprawa wzbogaci każdy posiłek.
Podobne tematy