Jak zrobić rabarbarowy bimber

Jak zrobić rabarbarowy bimber

Używanie rabarbaru do robienia własnego rabarbarowego bimbru to świetny sposób na uzyskanie smacznego napoju z nutą soczystości. Ten przepis jest łatwy do wykonania i idealny na sezon letni. Możesz również wymieszać go z sodą cytrynowo-limonkową dla pysznej truskawkowej lemoniady rabarbarowej.

Aby zrobić rabarbarowy bimber, będziesz potrzebował rabarbaru i alkoholu zbożowego Everclear. Potrzebny będzie również starter fermentacyjny i 2 litry wody. Możesz również zrobić ten rabarbarowy bimber z różnych roślin jadalnych. Możesz użyć brzoskwiń, jabłek lub jakichkolwiek innych owoców lub warzyw, aby zrobić własny alkohol rabarbarowy.

Łodygi rabarbaru powinny być drobno posiekane. Można również użyć do tego celu robota kuchennego. Powinieneś pozwolić rabarbarowi ostygnąć przez około 30 minut. Kiedy jest już chłodny, można umieścić łodygi w szklanym słoiku. Można również dodać rodzynki dla uzyskania lekko karmelowego smaku. Dobrym pomysłem jest dodanie startera drożdżowego, aby rozpocząć proces fermentacji.

Powinieneś wypełnić naczynie w około 75-80% łodygami rabarbaru. Możesz również użyć dzbanka lub butelki z korkiem. Należy również przykryć rabarbar alkoholem zbożowym. Dzięki temu łodygi nie będą gniły i zyskają słodszy smak.

Kiedy już rabarbar zostanie zalany alkoholem, będziesz musiał go odfiltrować. Do przefiltrowania alkoholu możesz użyć szmatki lub gazy. Jeśli użyjesz serka, będziesz musiał dodać więcej niż dwie warstwy. Następnie należy pozostawić alkohol w ciemnym miejscu w temperaturze +20-28 stopni C. Należy przestać zbierać alkohol, gdy ABV (alkohol objętościowo) spadnie poniżej 18-20%. Należy również przerwać zbieranie, gdy uwolni się dwutlenek węgla. Dzięki temu rabarbarowy bimber nie będzie mętny.

Powinieneś również dodać cukier buraczany do zacieru rabarbarowego, aby utrzymać normalną fermentację. Dzięki temu alkohol nabierze lekko jabłkowego zapachu. Możesz użyć suchych drożdży piekarskich, aby przyspieszyć proces fermentacji. Powinieneś pozwolić drożdżom przejąć smak z rabarbaru przez około 3-8 dni.

Po zakończeniu pracy drożdży, pozostaw zaciery z rabarbaru na około dwa tygodnie. Wtedy będziesz mógł określić, kiedy fermentacja jest zakończona. Kiedy piana przestanie rosnąć, rabarbarowy bimber będzie gotowy do picia. Można go rozcieńczyć do 40-45% pierwotnej mocy. Można też nieco wzmocnić alkohol, dostosowując ilości cukru i rabarbaru.

Do rabarbarowego bimbru możesz dodać także inne składniki. Możesz dodać do mieszanki świeżą bazylię, kruszony lód lub plasterki limonki. Możesz również przyozdobić szklankę kawałkami rabarbaru. Możesz również użyć truskawek, aby zrobić truskawkowy bimber rabarbarowy. Jeśli robisz bimber truskawkowy, możesz dodać kilka pokrojonych truskawek i trochę świeżej bazylii.

Podobne tematy

Total
0
Shares
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane