Oto artykuł, który jest rezultatem naszej kreatywnej współpracy z diykids.pl
Aby przygotować fasolę w słoikach, będziesz potrzebować słoika i namoczonej suchej fasoli. Opłucz fasolę i wyrzuć wodę z moczenia. Napełnij słoiki namoczoną wcześniej suchą fasolą i doprowadź do wrzenia. Niech słoiki siedzą w niskim wrzenia przez co najmniej 30 minut. Przed zamknięciem słoików usuń pęcherzyki powietrza. Podczas gdy fasola gotuje się w słoiku, zachowa trochę wilgoci i może potrzebować nieco więcej płynu, aby zmięknąć.
Przed uszczelnieniem słoików, musisz pozwolić im ostygnąć przez co najmniej 10 minut. Gdy słoiki są już wystarczająco chłodne, aby się nimi posługiwać, użyj podnośnika słoików, aby usunąć je z pojemnika. Umieść je, pierścieniem do góry, na ręczniku kuchennym lub w chłodnym miejscu. Odczekaj 24 godziny przed użyciem. W lodówce wytrzymają dłużej niż nieotwarte słoiki.
Przy konserwowaniu fasoli ważne jest, aby ją dokładnie namoczyć. To dlatego, że suszona fasola rozszerza się podczas gotowania, a jeśli słoik nie jest wystarczająco duży, fasola będzie pękać. Moczenie daje fasoli czas na rozszerzenie przed umieszczeniem w słoiku, zapobiegając ich pękaniu w słoiku. Zapobiega to potencjalnemu ryzyku zakażenia bakteryjnego. Podczas moczenia ważne jest, aby postępować zgodnie ze wskazówkami dotyczącymi prawidłowego przetwarzania.
Aby zapuszkować fasolę, odsącz ją z wody, w której się moczyła. Odcedź i opłucz fasolę pod bieżącą wodą. Gdy fasola jest już w pełni namoczona, umieść ją w dużym garnku. Przykryj garnek wodą. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, a następnie gotować przez 30 minut. Podczas gdy fasola się gotuje, przygotuj szybkowar. Przed przystąpieniem do pracy, upewnij się, że oczyściłeś i opłukałeś wszystkie narzędzia używane w procesie puszkowania. Po zakończeniu, fasola jest gotowa do puszkowania.
Precooking fasoli zmniejszy szanse na spuchnięcie fasoli podczas procesu puszkowania. Jeśli nie ugotujesz fasoli przed włożeniem jej do słoika, fasola wchłonie większość płynu w słoiku. Wstępne gotowanie zapewni również, że fasola będzie gorąca, gdy uruchomisz puszkę. Moczenie ich zmniejszy ryzyko spęcznienia fasoli podczas procesu.
Przed puszkowaniem fasoli, należy upewnić się, że słoiki są wystarczająco gorące, abyś mógł je obsługiwać bez łamania. Musisz upewnić się, że podgrzewasz je wystarczająco, ponieważ słoiki mają tendencję do łatwego stresu podczas napełniania. Napełniaj słoiki pojedynczo, pozostawiając około jednego cala przestrzeni między słoikami. Dodaj opcjonalnie sól do fasoli, gdy będziesz ją napełniać. Kiedy fasola jest już w pełni ugotowana, ważne jest, aby zachować co najmniej jeden cal przestrzeni między słoikami.
Podobne tematy