Jak zrobić domowy sos do białej kiełbasy

Jak zrobić domowy sos do białej kiełbasy

Niezależnie od tego, czy szukasz szybkiego i łatwego przepisu na śniadanie, czy też imponującego dania na kolację, Jak zrobić domową białą kiełbasę jest pyszną opcją. Kiełbasiany sos jest smacznym smakołykiem serwowanym na herbatnikach, hash browns, smażonych ziemniakach lub nawet grillowanym steku. Chociaż sos z kiełbasy jest łatwy do zrobienia, może się łatwo przypalić, jeśli nie jest dokładnie obserwowany. Można nawet zrobić go z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Kiedy robisz własną kiełbasę, upewnij się, że przyprawiasz ją agresywnie. Możesz również użyć świeżej cebuli i czosnku zamiast czosnku w proszku. Doda to sosowi dodatkowego smaku i tekstury. Możesz nawet chcieć włączyć pokruszony czerwony pieprz do swojego sosu, jeśli go masz.

Najlepszą częścią o robieniu sosu kiełbasianego jest to, że możesz przygotować go z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce przez kilka dni. Choć jest on pyszny sam w sobie, stanowi również wyśmienity sos do frytek lub smażonych ziemniaków. Jest również idealny do podania na smażonym steku z kurczaka. Stanowi również świetną polewę do pieczonych ziemniaków.

Aby zrobić sos do kiełbasy, zacznij od zrumienienia kiełbasy na patelni. Zrumienienie kiełbasy jest ważne, ponieważ pomaga zapobiec tworzeniu się grudek z surowej mąki. Kiełbasa powinna być gotowana do momentu, gdy przestanie być różowa. Należy również połamać ją na małe kawałki, aby była równomiernie ugotowana. Po zrumienieniu, należy dodać trochę czosnku i szałwii. To pomoże dodać dodatkowy smak do sosu z kiełbasy.

Aby uzyskać gęstszy sos, można również użyć połączenia mąki i mleka. Aby to zrobić, wymieszaj dwie łyżeczki wody z jedną łyżeczką mąki, gdy sos jest gorący. Pomoże to szybko zagęścić sos. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj więcej mleka w trakcie.

Kolejną wskazówką jest gotowanie kiełbasy na patelni na średnio-wysokim ogniu. Powinna być w stanie zrumienić się z każdej strony przez około trzy do czterech minut. Jeśli używasz chudej kiełbasy, możesz dodać trochę dodatkowego tłuszczu przed dodaniem mąki. Dzięki temu kiełbasa wchłonie mąkę i zagęści sos.

Kiedy robisz swój własny sos do kiełbasy, upewnij się, że używasz patelni z ciężkim dnem. Powinieneś również stale mieszać mieszankę mąki, aby uniknąć jakichkolwiek grudek. Pomoże to zapewnić, że sos do kiełbasek będzie smakował tak dobrze, jak to tylko możliwe.

Możesz również użyć herbatników z puszki, jeśli chcesz. Możesz ponownie podgrzać herbatniki na kuchence lub w piekarniku przez około 5 do 7 minut. Możesz podawać herbatniki w misce lub na talerzu. Ciastka mogą być również przechowywane w szczelnym pojemniku w lodówce do czterech dni. Możesz również użyć mąki uniwersalnej, jeśli nie chcesz używać surowej mąki.

Najlepsze w tym, jak zrobić domową białą kiełbasę jest to, że jest ona łatwa do zrobienia. Można ją jeść na śniadanie lub kolację i można ją przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Podobne tematy

Total
0
Shares
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane