Chipsy jabłkowe to niezawiniony odpust. Niezależnie od tego, czy wolisz je chrupiące czy miękkie, ten zdrowy przysmak można przygotować w domu w kilku prostych krokach. Najpierw pokrój jabłka na trzy części, na grubość około 3 mm, i umieść je na drucianym stojaku ustawionym na blasze do pieczenia. Posmaruj jabłka połową miodu i piecz przez 10-15 minut lub do uzyskania złotobrązowego koloru i chrupkości. Ten deser świetnie smakuje ze zwykłym jogurtem.
Innym świetnym sposobem na wykonanie tych przekąsek jest użycie mandoliny. Mandolina pozwoli Ci pokroić jabłka w jednolite chipy i bardzo łatwo jest uzyskać cienkie plasterki bez uszkodzenia owoców. Używaj niskiej temperatury w piekarniku, aby owoce się nie przypaliły. Pamiętaj również o równym krojeniu plastrów jabłek, w przeciwnym razie chipsy nie będą chrupiące! Jeśli chcesz zrobić chipsy jabłkowe bez mandoliny, możesz użyć ostrego noża, aby pokroić jabłka na cienkie chipsy.
Następnie pokrój jabłka na cienkie plasterki. Użycie mandoliny lub spiralizera z płaskim ostrzem pomoże Ci równomiernie pokroić jabłka. Po pokrojeniu jabłek, należy obtoczyć je w skrobi kukurydzianej lub surowym cukrze przed umieszczeniem ich w piekarniku. Po zakończeniu, pozostaw je do ostygnięcia przed przeniesieniem do pojemnika do przechowywania. Dzięki temu będą chrupiące przez około tydzień. Należy pamiętać, że informacje o wartości odżywczej podane powyżej są szacunkowe i będą się różnić w zależności od składników i zastosowanej metody gotowania.
Aby zrobić polewę, należy najpierw cienko pokroić jabłka. Możesz również użyć mandoliny lub ostrego noża. Pokrój jabłka od spodu, tworząc pojedynczą warstwę na blasze do pieczenia. Dodaj cynamon i cukier puder dla dodatkowego smaku. Gdy jabłka będą już równomiernie pokrojone, rozłóż polewę równomiernie na jabłkach. Po wykonaniu tych czynności po prostu upiecz chipsy w piekarniku przez 15 minut.
Na koniec, robiąc chipsy jabłkowe, starannie wybierz swoje jabłka. Możesz wybrać jabłka z mniejszą ilością cukru niż odmiany dostępne w handlu, a także możesz je jeść zwykłe lub zanurzone w lodach lub czekoladzie. Wybierając jabłka, upewnij się, że są one świeże. Jeśli nie są, chrupki jabłkowe będą zbyt suche i kruche. Jeśli masz duży wybór jabłek, zawsze możesz zrobić własne, aby dodać je do swoich ulubionych przepisów.
Aby zrobić chrupki jabłkowe z pełnoziarnistą skórką, użyj tylko pełnych płatków owsianych. Szybkie płatki owsiane sprawiają, że polewa kruszonki jest bardziej proszkowa. Jeśli chcesz uzyskać wersję z orzechami, możesz dodać jedną filiżankę posiekanych orzechów. Możesz również użyć połowy przepisu i upiec go w 9-calowym kwadratowym lub okrągłym naczyniu do pieczenia. Nadal będzie smaczne, ale być może będziesz musiał wydłużyć czas pieczenia o 30 minut.
Podobne tematy