Jak zrobić bitą śmietanę z 30-procentowym udziałem tłuszczu

Jak zrobić bitą śmietanę z 30-procentowym udziałem tłuszczu

Użycie ciężkiej śmietany o zawartości co najmniej 36% tłuszczu daje bardziej stabilną bitą śmietanę niż użycie zwykłej śmietany. Użycie wyższej zawartości tłuszczu daje również gęstszą bitą śmietanę. Możesz również użyć płynnych dodatków smakowych, takich jak roztopiona czekolada lub kawa rozpuszczalna, aby nadać śmietance więcej smaku.

Mikser jest doskonałym narzędziem do robienia bitej śmietany. Misa i bijaki mogą być schłodzone przed rozpoczęciem ubijania, co przyspiesza proces. Możesz również użyć miski i przystawki do ubijania do miksera ręcznego. Mikser stojący jest idealny do dużych partii, ale możesz również użyć miski i trzepaczki do mniejszych partii.

Po schłodzeniu śmietany możesz zacząć ją ubijać. Najlepiej jest zacząć od niskich obrotów, aby wmieszać cukier puder. Zwiększ prędkość do wysokiej, gdy śmietana zacznie się ubijać. Kontynuuj ubijanie, aż powstaną miękkie szczyty. Będziesz chciał sprawdzać śmietanę co jakiś czas, aby upewnić się, że nie jest zbyt gęsta.

Najlepszą bitą śmietanę robi się używając zimnej, ciężkiej śmietany. Możesz jednak zrobić bitą śmietanę z lekko ciepłą śmietaną, jeśli wolisz. Nie sprawi to, że krem będzie tak gęsty jak w przypadku zimnej śmietany. W tym momencie powinieneś również dodać więcej cukru pudru.

Jeśli chcesz uzyskać sztywniejszą bitą śmietanę, możesz ubijać ją dłużej. Lepiej jest też podawać bitą śmietanę, gdy jest zimna, ponieważ krem będzie nieco bardziej stabilny. W lodówce może pozostać do dwóch dni.

Można też dodać żelatynę w proszku, którą można ustabilizować ciepłą wodą. Do kremu można również dodać płynne aromaty, np. ekstrakt z mięty pieprzowej. Dodając płynne aromaty, staraj się je wkomponować za pomocą kilku pociągnięć. Możesz również dodać roztopioną czekoladę, puree owocowe lub dżemy bez pestek. Ilość dodawanego cukru zależy od słodkości produktu końcowego.

Możesz również dodać płynne aromaty do śmietanki zanim osiągnie ona etap miękkich szczytów. Niektóre z płynnych aromatów obejmują ekstrakt z mięty pieprzowej, roztopioną czekoladę lub kawę rozpuszczalną lub espresso w proszku. Możesz również dodać aromaty takie jak likier lub alkohol. Możesz również użyć różnych substancji słodzących, aby osłodzić swój krem. Nie chcesz jednak dodawać zbyt dużo cukru, bo inaczej krem się nie ubije.

Możesz również dodać inne składniki do swojego kremu. Niektóre pomysły obejmują sproszkowaną kawę lub kakao, puree owocowe, roztopioną czekoladę, a nawet alkohol. Ilość składników, które można dodać będzie się różnić, w zależności od przepisu, który wykonujesz. Możesz również dodać kilka łyżek cukru granulowanego, który sprawi, że Twoja bita śmietana będzie słodsza niż cukier puder.

Kiedy Twoja śmietana jest już ubita, najlepiej przechowywać ją w szczelnym pojemniku w lodówce. Bita śmietana może pozostać w lodówce do dwóch dni, ale najlepiej podać ją w ciągu godziny lub dwóch.

Podobne tematy

Total
0
Shares
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane