Niezależnie od tego, czy chcesz zrobić bitą śmietanę na specjalną okazję, czy po prostu chcesz trochę do smacznego deseru, możesz ją łatwo zrobić w domu. Wszystko czego potrzebujesz to ciężka śmietana, cukier puder i ubijaczka. Można ją również aromatyzować innymi składnikami, takimi jak wanilia czy kawa. Bita śmietana jest idealna do polewania lodów, ciast i tortów. Jest łatwa do zrobienia i smakuje lepiej niż kupione w sklepie.
Ciężka śmietana ma około 36% tłuszczu i ubija się lepiej niż lekka śmietana. Tłuszcz w śmietanie pomaga również ustabilizować bitą śmietanę. Po zmieszaniu z cukrem zgęstnieje, co sprawia, że jest idealna do polew lub nadzień. Aby ustabilizować śmietanę, możesz dodać stabilizator, taki jak sproszkowana żelatyna, która pomoże utrzymać bitą śmietanę w formie. Możesz również dodać do śmietany dodatki smakowe, takie jak ekstrakty, skórki cytrusowe i przyprawy. Pamiętaj jednak, aby nie ubijać zbyt mocno śmietany, bo zamieni się ona w masło.
Robiąc bitą śmietanę, musisz zacząć od umieszczenia jej w głębokiej misce do mieszania. Ta miska pomoże zapobiec rozpryskiwaniu się śmietany. Dobrym pomysłem jest również ustawienie jej w misce wypełnionej lodem. Jeśli używasz miksera, ubijaki powinny być zanurzone w kremie przed włączeniem zasilania. Należy również okresowo sprawdzać, czy krem nie staje się zbyt gęsty. Jeśli tak jest, możesz dodać więcej płynnej śmietanki do mieszanki.
Gdy krem zacznie sztywnieć, można dodać cukier. W zależności od słodkości produktu końcowego, możesz dodać tyle cukru, ile chcesz. Jeśli nie chcesz, aby krem był zbyt słodki, możesz dodać super drobny cukier. Powinieneś dodać cukier na początku procesu, aby bita śmietana nie była zbyt gęsta. Jeśli nie masz cukru superfine, zwykły cukier jest również w porządku. Możesz również dodać do śmietany ekstrakt waniliowy. To zrobi dużą różnicę w ostatecznym smaku.
Kiedy skończysz mieszać krem, możesz zacząć dodawać do niego dodatki smakowe. Mogą to być ekstrakty, przyprawy, kawa i skórka z cytrusów. Powinno się dodawać aromaty stopniowo i po kilka pociągnięć na raz. Jeśli dodasz aromaty, gdy śmietana jest jeszcze ubita, otrzymasz grudki w gotowym produkcie. Możesz również dodać stabilizator do śmietany po dodaniu cukru.
Po ubiciu śmietany, możesz ją przechowywać w lodówce przez kilka godzin. Możesz ją również zamrozić. Za pomocą tej metody można zrobić domową bitą śmietanę w mniej niż 15 minut. Można też zrobić bitą śmietanę w słoiku. Ta metoda wprowadza do dzieci chemię spożywczą. Stanowi również świetne zajęcie dla całej rodziny.
Możesz również spróbować zrobić bitą śmietanę ręcznie. Jednak ten proces może być żmudny. Potrzebny będzie elektryczny mikser ręczny i duża, głęboka misa do mieszania. Zaleca się również użycie sitka wyłożonego ceratą, aby zapobiec rozpryskiwaniu się śmietany.
Podobne tematy