Jak zrobić baton energetyczny w domu

Jak zrobić baton energetyczny w domu

 

Niezależnie od tego, czy szukasz szybkiej i pożywnej przekąski, którą możesz zabrać w podróż, czy chcesz dać swoim dzieciom zdrowy przysmak, możesz łatwo zrobić baton energetyczny w domu. Te smaczne smakołyki to świetny sposób na połączenie białka, błonnika i przeciwutleniaczy w jedną zdrową przekąskę. I możesz użyć różnych orzechów i nasion, aby uzyskać smaczny smakołyk.

Batony energetyczne są zrobione ze składników, które są gęste, mięsiste i zapewniają zastrzyk energii. Świetnie nadają się jako przekąska przed lub po treningu, albo jako śniadanie. Składniki tych batonów są łatwe do znalezienia i można je zrobić z różnymi owocami i orzechami – czytamy na serwisie https://tatra-sport.pl/

Ten przepis jest łatwy do naśladowania i można nawet zrobić je wegańskie zastępując syrop klonowy miodem.

Pierwszym krokiem do zrobienia własnego batonika energetycznego jest wybór składników. Istnieje wiele opcji do wyboru, takich jak owies, orzechy i nasiona. Możesz również użyć siemienia lnianego, chia lub pestek dyni. Składniki te są bogate w błonnik, który może pomóc Ci pozostać pełnym przez dłuższy czas. Ponadto, chia i pestki dyni są świetnym źródłem białka. Możesz użyć swoich ulubionych mix-ins, aby Twoje batony miały wyjątkowy smak i wygląd. Możesz dodać chipsy czekoladowe lub rozdrobniony twardy ser dla słonego kopa.

Po wybraniu składników do swoich batonów, będziesz musiał je przetworzyć. Możesz użyć robota kuchennego lub mini robota kuchennego, aby posiekać składniki. W przypadku batonów energetycznych, będziesz chciał użyć szybko gotującego się owsa. Możesz również użyć owsa, który jest bezglutenowy, ale musisz się upewnić, że używasz owsa, który nie jest zanieczyszczony kukurydzą.

Gdy składniki są już namoczone i przetworzone, możesz je wymieszać. Możesz zrobić mieszankę z dowolnych suchych owoców i orzechów. Możesz również dodać inne mix-ins dla dodatkowego smaku i odżywiania. Niektóre popularne kombinacje obejmują jagody goji, rozdrobniony twardy ser i cacao nibs.

Gdy mieszanka ostygnie, możesz ją wcisnąć do wyłożonego papierem do pieczenia naczynia. Po uformowaniu batonów, możesz je zawinąć w folię lub torebki z zamkiem błyskawicznym. Batoniki można przechowywać przez co najmniej miesiąc w lodówce lub zamrozić do trzech tygodni.

Możesz również użyć masła orzechowego, aby dodać smaku i wartości odżywczych do swoich batonów. Możesz użyć masła orzechowego lub masła z nasion słonecznika. Ale bądź świadomy, że te rodzaje masła mogą dodać dużo kalorii i tłuszczu do barów. Możesz również dodać kilka płatków owsianych lub proszek owsiany do mieszanki dla dodatkowej grubości.

Bary będą również smakować świetnie, ponieważ są wykonane z całkowicie naturalnych składników. Są również łatwe do wykonania i możesz je dostosować za pomocą swoich ulubionych dodatków. Możesz nawet uczynić te bary wegańskimi poprzez użycie organicznego czystego syropu klonowego zamiast miodu.

Batony najlepiej podawać świeże lub zamrożone. Możesz również zrobić batony z wyprzedzeniem i przechowywać je w szczelnym pojemniku do miesiąca.

Podobne tematy

Total
0
Shares
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane