Mamy przyjemność przedstawić artykuł przygotowany w porozumieniu z diyforyou.pl
Używanie piekarnika do gotowania bekonu to świetny sposób na uzyskanie doskonałych plastrów bekonu, które są chrupiące i aromatyczne. Podczas pieczenia bekonu w piekarniku nie musisz się martwić o przypalenie bekonu lub rozprysk oleju. To sprawia, że jest to świetny sposób na przygotowanie bekonu dla dużej grupy, niezależnie od tego, czy przyjmujesz gości, czy po prostu potrzebujesz szybkiej przekąski.
Gotowanie bekonu na stojaku to kolejny świetny sposób na uzyskanie dymnego smaku bez przypalania bekonu. Umieszczając bekon na stojaku, bekon będzie mógł gotować się równomiernie, dając Ci chrupiący kawałek za każdym razem.
Jeśli nie chcesz inwestować w stojak, możesz spróbować ugotować swój boczek w piekarniku na blasze. Jednak ta metoda będzie wymagała nieco więcej uwagi i czasu niż użycie stojaka. Na szczęście, boczek, który uzyskasz będzie obfity i smaczny.
Możesz również przygotować bardziej efektowne danie z boczku, gotując go w piekarniku na stojaku do chłodzenia. Ta metoda nie wymaga smażenia bekonu w gorącym tłuszczu, co powoduje, że bekon jest lżejszy i ma bardziej falisty wygląd.
Aby zrobić najlepszy możliwy bekon, musisz mieć stojak i piekarnik, który jest gotowy do pracy. Jeśli masz metalowy stojak, możesz umieścić go na środku swojej blachy do pieczenia. Jeśli nie masz stojaka, możesz użyć patelni lub galaretki. Możesz również użyć folii aluminiowej, aby złapać tłuszcz z bekonu. Ta metoda pozwoli Ci również zaoszczędzić na sprzątaniu wypełnionej tłuszczem patelni.
Jednym z najłatwiejszych sposobów gotowania bekonu w piekarniku jest umieszczenie go na drucianym stojaku i umieszczenie go nad blachą do pieczenia z obręczą. Dzięki temu tłuszcz będzie ściekał w dół i będzie się równomiernie gotował. Jednak ta metoda będzie wymagać więcej naczyń do mycia po gotowaniu. Możesz również spróbować użyć specjalnego stojaka do piekarnika, który jest zaprojektowany tak, aby pasował do blachy do pieczenia.
Podczas gotowania bekonu w piekarniku, należy postępować zgodnie z tymi prostymi krokami, aby zapewnić chrupkość bekonu. Pierwszym krokiem jest umieszczenie bekonu na wyłożonej papierem pergaminowym blasze do pieczenia. Dzięki temu bekon będzie się równomiernie przypiekał i nie będzie przywierał do blachy. Należy również obracać blachę w połowie procesu gotowania.
Następnym krokiem jest odwrócenie boczku na drugą stronę po około 5-7 minutach gotowania. Po odwróceniu, będziesz chciał sprawdzić co kilka minut, aby upewnić się, że jest ugotowany. Przełóż boczek na papierowe ręczniki, aby go odsączyć.
Wreszcie, chcesz odwrócić boczek ponownie po około 20 minutach gotowania. Może się to wydawać oczywiste, ale należy pamiętać, że grubszy boczek będzie musiał się gotować dłużej niż cienkie plastry. Należy również odwrócić boczek, aby zapewnić równomierne gotowanie.
W tym czasie możesz również ugotować jajka, podsmażać warzywa lub popcorn. Wszystkie te czynności spowodują powstanie tłuszczu z bekonu, który można ponownie wykorzystać do innych potraw.
Podobne tematy